Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саботаж е бил пожарът в най-големия бежански лагер в света

13 март 2023, 12:53 часа • 1508 прочитания

Разследващите твърдят, че пожарът в най-големия бежански лагер в света, който се намира в Бангладеш, е бил „планиран саботаж“, предава ВВС.Групата от седем души, сформирана за разследване на пожара, представи доклада си в неделя, след като разпита 150 очевидци.

"Пожарът, който обхвана най-големия бежански лагер в света миналата седмица, е бил "планиран и целенасочен акт на саботаж", казват следователите. ОЩЕ: Бангладеш разследва пожара в най-големия бежански лагер в света

Пожарът на 5 март в Бангладеш остави 15 000 бежанци рохингия без дом и унищожи около 2800 приюта. Войнствено настроени групи са започнали огъня, за да „доминират“ над лагерите, каза правителствен служител, ръководещ разследването.

"Пожарите са избухнали на няколко места едновременно, доказвайки, че е било планирано", каза Абу Сафиан.

Между януари 2021 г. и декември 2022 г. е имало 222 пожара в лагерите на рохингите, включително 60 случая на палеж, според доклад на министерството на отбраната на Бангладеш, публикуван миналия месец. През март 2021 г. най-малко 15 души бяха убити и около 50 000 бяха разселени, след като огромен пожар разкъса лагер в селището, твърди още ВВС.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес