Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С данъчни промени Китай пробва да задържи чуждите инвеститори

29 декември 2017, 15:20 часа • 1422 прочитания

Китай временно ще се откаже от данък печалба върху доходите на чуждестранните компании, ако те реинвестират съответните суми в страната. Това решение показва желанието на Пекин да задържи чуждестранни фирми и инвестиции, пише БГНЕС.

Министерството на финансите обяви новата данъчна политика, която ще се прилага с обратна сила от януари, така че предприятията ще могат да се възползват от освобождаването от такси за тази година.

Новите стимули за чуждестранния бизнес да запази приходите си в Китай дойде, след като през миналата седмица беше преразгледан корпоративният данък в Съединените щати.

Американската реформа ще намали данъчната ставка за повечето корпорации до 21%. Бизнесът в Китай плаща 25%.

Временното освобождаване "ще създаде по-добра инвестиционна среда за чуждестранните инвеститори и ще насърчи чуждестранните инвеститори да поддържат инвестициите си в Китай", заяви говорител на министерството на търговията.

Взетото решение е и следствие на борбата на Китай срещу изтичането на капитали и засилването на контрола върху капитала през тази година, който има за цел да предотврати изтичането на пари.

Но чуждестранните компании отдавна се оплакват от тежката бюрокрация, с която трябва да се справят, бариерите пред достъпа до пазара и политиките, които благоприятстват местните фирми.

Новите данъчни стимули имат за цел да направят Китай по-привлекателен, но в тях са заложени и редица ограничения.

За да влязат в новата категория, печалбите трябва да бъдат инвестирани в отрасли и дейности, в които китайското правителство насърчава чуждестранните инвестиции: производство, услуги, научноизследователска и развойна дейност.

Западната част на страната също е приоритет за развитие.

Компаниите имат три години да кандидатстват за освобождаване, след като са платили данъка.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес