Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските сили започват изтеглянето си от Казахстан

13 януари 2022, 11:29 часа • 2011 прочитания

Днес започна изтеглянето на руските военни сили от Казахстан, съобщи Франс прес, позовавайки се на руското министерство на отбраната. Мироопазващите сили, част от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), бяха изпратени в Казахстан по искане на местното правителство, за да помогнат срещу безпрецедентните бунтове, обхванали страната. 

"Мироопазващата операция приключи (...), задачите са изпълнени", каза руският генерал Андрей Сердюков, командир на контингента на ОДКС, включващ 2030 руски, беларуски, арменски, таджикски и киргизки войници. Военните вече са започнали да товарят техническото си оборудване на самолетите на руските ВВС за връщане в постоянната им база. Изтеглянето трябва да приключи в рамките на десет дни, според казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев и ръководството на ОДКС.

Миналата седмица Казахстан беше разтърсен от невиждани от обявяването на независимостта му през 1991 г. насам размирици и насилие. Бунтовете доведоха до смъртта на десетки хора, а стотици бяха ранени, бяха разграбени магазини и опожарени голям брой сгради, включително президентската резиденция.

Бунтовете бяха квалифицирани като "терористична" агресия от страна на властите, въпреки че те не предоставиха конкретни доказателства за това. Размириците избухнаха след демонстрации срещу покачващите се цени на горивата, на фона на спадащия жизнен стандарт и ендемичната корупция в централноазиатската държава.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес