Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските миротворци охраняват древен манастир в Карабах

16 ноември 2020, 15:56 часа • 3573 прочитания

Руският контингент от миротворци постави наблюдателен пост около действащия манастир Дадиванк по молба на местните жители в Нагорни Карабах, съобщи днес говорителят на руското Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Отработва се въпросът за свободното посещение на вярващите в манастира с посредничеството на руските миротворчески сили.

Прехвърлянето на руски войски в зоната на конфликта в Нагорни Карабах е в съответствие с постигнатото на 9 ноемри споразумение за прекратяване на огъня в размирния регион.

Манастирът Дадиванк се намира на територията на района Келбаджарск, който съгласно споразумението остава под контрола на Баку. От Арменскат апостолическа църква съобщиха, че основаният през IX в. манастир се намира под контрола на руските миротворци и не е застрашен.

Премиерът на Армения Никол Пашинян съобщи днес на среща с депутати, че се работи интензивно за запазванeто на културното наследство в Нагорни Карабах.

Има паметници, които са на контролираната от Армения територия и тяхната съдба не е под въпрос. Основният проблем е с паметниците на културата, които остават под контрола на Азербайджан и за чието опазване се водят активни преговори с международната общност.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес