Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският външен дълг намаля с 8,3%

13 април 2020, 17:01 часа • 5902 прочитания

Към 1 април 2020 г. външният дълг на Русия възлиза на 450 милиарда долара, което е с 8,3% или 40,8 милиарда долара по-малко, отколкото в началото на 2020 г., става ясно от материалите на Централната банка на Руската федерация.

"Ключова роля в динамиката на показателя изигра отрицателната преоценка поради отслабването на руската рубла, предава ТАСС.

Най-забележимият ефект от този фактор беше намаляването на натрупания дълг по дълговите ценни книжа на правителството на Руската федерация и външните обвързаности с други сектори", се казва в съобщението на регулатора.

Русия остава номер едно сред развиващите се икономики в цял свят

Русия също така използва цените на петрола, за да намали външния си дълг. Фискалната предпазливост създаде бюджетни излишъци, докато резервите на страната в чуждестранна валута се увеличиха. Корпоративният дълг в чужди валути също се понижи. Русия си е дори още по-самодостатъчна по отношение на хранителните продукти.

Междувременно националната блокада може да струва между 1.5% и 2% от брутния вътрешен продукт, сочат очаквания на Руската централна банка. Според най-лошия сценарий на правителството миналия месец икономиката се е свила с 10%.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес