Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският посланик в Турция се страхува, че може да бъде убит заради Сирия

14 февруари 2020, 06:40 часа • 7007 прочитания

Руският посланик в Турция Алексей Ерхов заяви, че получава заплахи след влошаването на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, съобщи БГНЕС, позовавайки се на РИА Новости.

Дипломатът отбеляза, че последните събития в сирийската провинция са предизвикали антируска истерия в турските социални мрежи.

"Има ескалация на напрежението в Сирия. Съгласен съм - много болезнени събития и тревожни дни. Първо руски офицери, после турски войници загинаха. Но вижте как това отприщи чудовищна атака в социалните мрежи. Не искам, но ще цитирам някои от заплахите към мен: "Кажи довиждане на живота", "Никой няма да скърби за Вас", "Време е да изгорите", каза Ерхов в интервю за Sputnik Turkey.

По думите му, подобна ситуация е имало преди пет години заради събитията в Алепо. "Как приключи това? Със "самолетната криза" и злодейското убийство на посланик Андрей Карлов. Между другото, те ме заплашват директно. И какво, никой ли не се учи от историята?”

Ерхов отбеляза и "кръвожадността на някои автори на блогове и публикации, гнева и омразата, понякога замъгляваща дори способността на авторите им да разсъждават логично".

"Но второто нещо, според мен, е още по-опасно: това е абсолютното нежелание да разбирате партньора, неговата логика на действията, да слушате думите му и да приемате за даденото правото на друг на собствената му гледна точка, различна от вашето виждане за случващото се. Ето такова настроение може да се превърне в голямо бедствие", заключи дипломатът.

Междувременно, сирийската столица Дамаск преживя ракетно нападение. Според официално съобщение, ПВО на града се е справило с няколко ракети и имало единствено поразени "въздушни обекти", но не се уточнява кой е авторът на атаката.

Предишната атака над Дамаск се състоя в нощта на 6 февруари. Тогава четири изтребителя F-16 на израелските военновъздушни сили, без да влизат във сирийското въздушно пространство, започнаха изненадващи атаки с осем ракети въздух-земя в предградията на столицата на Сирия. В отговор сирийските правителствени войски стреляха с противоракетни системи. В този момент самолет Airbus-320 със 172 пътници на борда влезе в района на летището в Дамаск. Диспечерите навреме изведоха самолета от засегнатия район и го пренасочиха за кацане до най-близкото алтернативно летище - в района на Хмеймим.

Как реагира Русия на напрежението в Идлиб - научете в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес