Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски самолети излизат от Иран за удари в Сирия

16 август 2016, 12:22 часа • 2726 прочитания

Руските военни самолети за пръв път излитаха днес от иранска военновъздушна база, за да нанасят удари по джихадистки групи в Сирия. Това съобщи министерството на отбраната в Москва, информират ТАСС и AFP.

В съобщение на руското военно ведомство се казва, че бомбардировачи Tu-22M3 и Su-34 са излитали от въздушната база Хамедан в Иран, за да извършат серия въздушни удари срещу цели на терористичните групировки „Ислямска държава” и „Джабхат ал Нусра” в провинциите Алепо, Дейр Езор и Идлиб.

Унищожени са пет големи оръжейни складове, три пункта за управление и лагери за подготовка на бойци, които се сражават в района на Алепо, предаде БГНЕС.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров отхвърли призива на своя германски колега Франк-Валтер Щайнмайер за по-дълго прекратяване на огъня, отколкото досегашните три часа дневно, за да се доставя хуманитарна помощ в Алепо.

Същевременно миналата седмица министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф предложи да бъде организирана тристранна среща с участието на Турция, Русия и Иран, на която да бъдат обсъдени пътищата за уреждане на сирийската криза в интерес на страните от региона.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес