Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руска ракета се е взривила в Северен Кипър?

01 юли 2019, 13:31 часа • 4631 прочитания

Представители на Северен Кипър заявиха, че имат подозрение, че руска ракета е избухнала през нощта на територията на разделения остров по време на въздушна атака в Сирия.

"Според предварителните констатации, ракета, произведена в Русия - част от система за противовъздушна отбрана, е избухнала по време на въздушна атака срещу Сирия – падайки на територията на нашата страна вчера вечерта", написа в Twitter външният министър Кудрет Озерсей.

Маркировките на отломките са същите като тези на ракетата С-200, паднала в Турция миналата година, добави той. Смята се, че обектът е експлодирал преди да удари земята. Системата за противоракетна отбрана може да е била задействана по време на израелски въздушни удари, убили най-малко 15 души близо до Дамаск и в провинция Хомс късно снощи, предаде БГНЕС.

Русия подкрепя сирийското правителство в 8-годишната война срещу бунтовническите групировки и е осигурила разширени системи за противоракетна отбрана.

Лидерът на Турската република в Северен Кипър (TRNC) Мустафа Акънджъ каза: "Това е една от лошите последици от войната в региона."

TRNC не е международно призната, тъй като е създадена след турско нахлуване през 1974 г. в отговор на преврат, спонсориран от гръцката военна хунта.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес