Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия стана №1 доставчик на петрол за Индия през октомври, ще има ли натиск от САЩ?

04 ноември 2022, 10:02 часа • 1625 прочитания

Русия се е превърнала в най-големия доставчик на петрол за Индия през октомври, изпреварвайки традиционно доминиращите страни Саудитска Арабия и Ирак, според данните на компанията за проследяване на енергийните товари Vortexa.

През миналия месец Русия е доставяла на Индия по 946 000 барела суров петрол на ден, което е най-високото количество в историята за един месец. На Руската федерация се падат 22% от общия внос на суров петрол в Индия, като тя изпреварва Ирак (20,5%) и Саудитска Арабия (16%), пише Economic Times. В сравнение със септември общият внос на суров петрол се е увеличил с 5% през октомври, а този от Русия - с 8 %.

За първи път Индия е внесла повече руски суров петрол по море в сравнение с Европейския съюз – става въпрос за 34% по-голямо количество от това на ЕС, дължащо се, разбира се, заради санкциите и шантажа на Владимир Путин в Европа. Само че Китай остава най-големият купувач на руски петрол по море за октомври с 1 млн. барела на ден.

През октомври Индия е внесла и около 106 000 барела дневно мазут от Русия, което е нов рекорд.

Драматичното нарастване на дела на Русия на индийския пазар от по-малко от 1% през 2021 г. беше предизвикано от големите отстъпки, които последваха инвазията на Путин в Украйна през февруари. Войната и последвалите санкции на Запада промениха световния пазар и принудиха Москва да продава с големи отстъпки на държави като Индия и Китай заради намаленото търсене на нейния петрол.

"Ако Индия не купува или някой друг не купува руски петрол и руският петрол изчезне от пазара, какво ще се случи с международните цени?", попита министърът на петрола Хардип Пури пред CNN в понеделник. Той добави, че смущенията на пазара могат да доведат до повишаване на цените до 200 долара за барел и заяви, че Индия ще купува нефт и газ, откъдето може, тъй като правителството има "морален дълг" да снабдява населението си с енергия.

Business Standard пише, че САЩ оказват натиск върху Ню Делхи да намали значително покупките от Русия, но Пури казва, че не чувстват напрежение, защото са „петата най-голяма икономика в света“.

Освен това индийските рафинерии разшириха кошницата си от руски суров петрол, като добавиха 15% от източносибирските тихоокеански смеси, 6% от арктическите и 3% от „Нови Порт“ към общия си микс от руски доставки, доминиран от „Уралс“.

Индия също така ще продължи да диверсифицира вноса си на петрол, за да се подготви по-добре за бъдещи съкращения на производството на ОПЕК+, които ще доведат до повишаване на цените на петрола и до ограничаване на предлагането, заяви миналия месец министърът на петрола Хардип Сингх Пури. 

В бъдеще, когато ембаргото на ЕС влезе в сила на 5 декември, сред купувачите ще има много несигурност по отношение на изнесения от Русия петрол. Причината – евентуални вторични санкции и таванът на цените, който е бил договорен между Г-7 и Австралия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес