Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия спря доставките на оръжие за хусите под натиска на САЩ и Саудитска Арабия

03 август 2024, 19:56 часа • 8668 прочитания

В края на юли Русия се подготвяше да достави ракети и друго военно оборудване на бунтовниците хуси в Йемен, но се оттегли в последния момент на фона на множеството задкулисни усилия на САЩ и Саудитска Арабия да я спрат. Това съобщават запознати източници пред CNN.

Саудитците, които бяха вкарани в брутална война с хусите години наред, преди САЩ да помогнат за установяване на крехко примирие през 2022 г., предупредиха Русия да не въоръжава един от най-големите им противници, са заявили източниците.

САЩ, които са участвали в няколко дипломатически усилия за спиране на руските доставки за хусите, отделно са поискали саудитците да помогнат да се убеди Москва да не продължава усилията във въоръжаването им. 

Още: Daily Mail: Свързан с Русия сайт за фалшиви новини предизвика сблъсъците в Саутпорт

Посолството на Саудитска Арабия в САЩ е отказало коментар пред изданието, а Кремъл изобщо не е отговорил на искането за коментар.

САЩ определиха хусите за глобална терористична организация през януари тази година, след месеци на атаки с ракети и дронове на хусите срещу търговски кораби в Червено море, при които бяха убити няколко моряци и бяха нанесени значителни щети на световната търговия. Въпреки наложените санкции и няколко американски военни атаки срещу оръжейната инфраструктура на хутите, техните атаки продължават и досега.

Руски кораби в Червено море

За американското разузнаване остава неясно дали участието на Саудитска Арабия в преговорите е бил ключът, накарал Русия да се откаже от плановете си да въоръжи хусите или това е бил само един от факторите, довели до промяна в плановете на Владимир Путин, казват източниците.

Още: Русия планира да отвлече F-16 чрез огромен подкуп: Два сценария според военен анализатор (ВИДЕО)

Руснаците гледат на въоръжаването на хусите като на начин да отмъстят на администрацията на Байдън за решението й да позволи на Украйна да нанесе удари на руска територия, използвайки американски оръжия, коментират официални лица.

И докато предстоящото прехвърляне на оръжие беше оттеглено, Русия наистина разположи военен персонал в Йемен. Американски служители са наблюдавали как големи руски кораби са направили необичайно спиране в южната част на Червено море, където руският персонал е слязъл, бил е взет от хусите с лодка и откаран с ферибот до Йемен, казват източниците.

Още: Израел заговори за "разчистване на сметки" след дрона на хутите по Тел Авив (ВИДЕО)

Руснаците носели чанти със себе си, но нищо, което да изглежда достатъчно голямо, за да представлява оръжия или оръжейни компоненти.

Американски служител посочва и, че хусите са възнамерявали да провеждат бойни учения, докато приемат руснаците, но тези планове изглежда също са били отменени.

Хусите започнаха своите почти ежедневни атаки срещу кораби, преминаващи през Червено море, през ноември 2023 г., което накара САЩ и Обединеното кралство да проведат няколко кръга въздушни удари в Йемен, за да се опитат да елиминират оръжейната им инфраструктура.

Още: САЩ ликвидираха 7 дрона на хутите

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес