Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия си уреди договор да прави още два реактора в Китай

06 юни 2019, 14:26 часа • 1803 прочитания

Русия и Китай подписаха договор за изграждането на два енергоблока в китайската АЕЦ "Сюйдапу". Става въпрос за реактори ВВЕР-1200.

Официалната церемония се състоя по време на държавното посещение на президента на Китай Си Дзинпин в Русия. Документите бяха подписани от представители на инженерното подразделение на "Росатом" - АСЕ, и на Китайската национална ядрена корпорация CNNC, уточнява "Икона Комюникейшънс".

"Днес придвижихме проекта за изграждане на новите атомни енергобокове по руска технология на нова площадка към етапа на практическа реализация. Като включим и подписания по-рано договор за АЕЦ "Тянван", до 2028 г. ще изградим заедно с нашите китайски партньори четири нови енергоблока от поколение "3 плюс", отбеляза Алексей Лихачов, генерален директор на руската държавна корпорация "Росатом".

Договорът за изграждане на Седми и Осми енергоблок на АЕЦ "Тянван" с реактори по руска технология ВВЕР-1200 бе подписан през март тази година. По план Седми енергоблок на централата трябва да заработи през 2026 г., а Осми - през 2027 година. Пускането в експлоатация на Трети енергоблок на АЕЦ "Сюйдапу" е насрочено за 2027 г., а на Четвърти - за 2028 година.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес