Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия обвини в шпионаж бивш служител на генералното консулство на САЩ

28 август 2023, 14:14 часа • 2009 прочитания

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) обвини в шпионаж бивш служител на генералното консулство на САЩ във Владивосток. Новината предава Анадолската агенция. 

Турската медия се позовава на информация на контролираната от руската държава информационна агенция ТАСС, която пише, че ФСБ е обвинила Роберт Шонов в „конфиденциално сътрудничество с чужда държава“ по член 275.1 от Наказателния кодекс на страната.

В доклада се казва още, че ФСБ е установила, че Шонов работи за Джефри Силин и Дейвид Бърнстейн от политическия отдел на посолството на САЩ в Москва, събирайки информация за хода на „специалната военна операция“ на страната в Украйна между септември 2022 г. и май 2023 г. „за материална награда". ОЩЕ: Швеция обвини мъж, шпионирал в полза на Русия

Там се казва още, че Шонов е бил засечен да събира информация за мобилизационните процеси в регионите на Русия, „проблемните моменти“ и „отражението им върху протестната активност на населението в навечерието на президентските избори в Руската федерация през 2024 г.“.

Стана ясно, че ФСБ планира да разпита въпросните дипломати. Шонов бе задържан през май, след което той беше отведен в Москва и настанен в затвора Лефортово след повдигнатите обвинения, което предвижда присъда до осем години затвор. ОЩЕ: Полша арестува двама руснаци заради "Вагнер", обвини ги в шпионаж

Междувременно Държавният департамент на САЩ осъди ареста на Шонов, заявявайки, че обвиненията срещу Шонов са „напълно неоснователни“.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес