Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия и Китай блокираха заседание за Сирия, докато десетки деца загинаха в бомбардировка

20 март 2018, 06:30 часа • 6557 прочитания

Конфликтът в Сирия води света към гибел, а безнаказаността за извършеното по време на този конфликт, подронва авторитета на ООН. Това заяви върховният комисар на ООН по човешките права Зеид Раад ал-Хюсеин на неформална среща на върха на Съвета за сигурност на ООН, предаде БГНЕС.

По думите му Съветът за сигурност в продължение на 7 години не е предприел решителни действия за защита на човешките права и предотвратяване на гибелта на хората. Този провал има дълбоки последствия. Сирийският конфликт и безнаказаността, която го характеризира, разрушават нашия свят. Неговата невъобразима жестокост, довела до масово изселване на хората в съседни страни и региони, нарастващото участие на външни играчи, както и неспособността на международните структури да предприемат решителни действия за поддържане на международното хуманитарно право и норми в областта на човешките права, потресоха Близкия изток, промениха разпределението на политическите сили в други региони и върнаха с десетки години назад работата по създаването на минимални правила за водене на война, смята Хюсеин.

Той подчерта, че незаконни методи за водене на война се използват от всички страни в сирийския конфликт и призова да се потърси отговорност от всички, които извършваха и продължават да извършват престъпления в тази страна. Върховният комисар за пореден път предложи да се предаде ситуацията в Сирия за разглеждане в Международния наказателен съд.

Срещата беше неформална, защото Русия и Китай блокираха официално заседание на Съвета за сигурност. Според руския представител Генадий Кузмин въпросът трябва да се обсъжда в Съвета по правата на човека, а не в Съвета по сигурност.

Междувременно 15 деца и 2 жени бяха убити при въздушно нападение в сирийския град Арбин, провинция Източна Гута, съобщи "Сирийска обсерватория за човешки права" - правозащитна организация със седалище в Лондон. Децата се укривали от бомбардировките в училищна сграда.

Градът продължава да бъде в ръцете на сирийски бунтовници. Той се намира в Източна Гута, където сирийската армия от 18 февруари провежда мащабна военна офанзива.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес