Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия, Беларус и Казахстан подписаха договора за Евразийския икономически съюз

29 май 2014, 12:04 часа • 36815 прочитания

Русия, Беларус и Казахстан днес подписаха договора за създаването на Евразийския икономически съюз, който трябва да засили интеграцията между трите бивши съветски републики, предаде AFP.

Документът бе подписан от руския президент Владимир Путин, президента на Беларус Александър Лукашенко и държавния глава на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

Съюзът ще започне да функционира от 1 януари 2015 година и ще благоприятства по-тясната интеграция на трите страни, които от 2010 година са обединени в Митническия съюз.

В същото време стана ясно, че президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев се надява страната му да успее да се присъедини към Евразийския икономически съюз до края на 2014 година, предаде РИА Новости.

„Новата година, разбора се, искаме да посрещнем в Евразийския икономически съюз”, каза той на разширено заседание на висшия Евразийски икономически съвет в Астана.

„Евразийският икономически съюз ще работи на базата на универсални прозрачни и разбираеми за всички принципи, включително въз основа на правилата и принципите на Световната търговска организация. Договорът за Евразийския икономически съюз е напълно готов за подписване”, заяви руският президент Владимир Путин.

Руският лидер посочи и че документът ще изведе Русия, Казахстан и Беларус на ново ниво на интеграция при пълно спазване на държавния суверенитет.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес