Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рухани заплаши, че ще отвърне на САЩ при нарушение на ядрената сделка

26 юли 2017, 12:55 часа • 2246 прочитания

Иранският президент Хасан Рухани заяви, че Техеран ще реагира в натура на каквото и да е нарушение от Съединените щати на ядрената сделка от 2015 г., след като Камарата на представителите във Вашингтон прие нов законопроект за санкциите срещу азиатската държави.

"Ако врагът наруши част от споразумението, ние ще направим същото, и ако прекрачат цялата сделка, ще направим същото", каза Рухани по време на заседание на кабинета, излъчено от държавния телевизионен оператор IRIB.

Комисията за национална сигурност и външни работи на иранския парламент заяви, че ще проведе извънредна сесия в събота, за да обсъди отговора си.

Парламентът гласува по-рано този месец ускоряване на внесения през юни законопроект, който ще увеличи средствата за иранската ракетна програма, припомня БГНЕС.

"Ние винаги трябва да развиваме нашата способност за отбрана, независимо от мнението на другите", каза държавният глава. Американският парламент снощи прие нов пакет от санкции срещу Иран, Русия и Северна Корея.

Съгласно гласуваните тази нощ нови санкции спрямо Иран от Камарата на представителите на Конгреса, всяко физическо и юридическо лице, което помага за развитие на ракетната система на Иран, ще бъде наказвано, като авоарите и активите му на американска територия (ако има такива) ще бъдат блокирани и то няма да може да ги ползва.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес