Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рияд отхвърли идеята за международно разследване за смъртта на Хашоги

17 ноември 2018, 10:30 часа • 1752 прочитания

Външният министър на Саудитска Арабия отхвърли искането на Турция за международно разследване на убийството на журналиста Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул, предаде AFP.

Рияд има свой "разследващ орган" и "отхвърля" независимо разследване за убийството на Кашоги, който е бил "силно дрогиран", преди да бъде разчленен, каза министър Адел ал Жубейр.

"Това вече е правен случай и по този начин е в ръцете на съдебната власт в Саудитска Арабия", заяви Жубейр пред репортери в Рияд.

Турските официални лица изразиха съмнение дали Саудитска Арабия е склонна да съдейства действително на властите за убийството на Кашоги.

В сряда турският външен министър Мевлут Чавушоглу призова за международно разследване на убийството на Кашоги на 2 октомври, припомня AFP.

"В началото казахме, че сме формирали работна група със Саудитска Арабия и че нямаме намерение да отнесем убийството в международен съд", каза Чавушоглу пред парламента.

Той добави, че това вече не е така и сега правителството вярва, че "международното разследване е задължително". "Ще направим всичко необходимо, за да хвърлим светлина върху всички аспекти на това убийство", каза министърът.

Саудитска Арабия направи официално признание, че Кашоги е бил разчленен в консулството в Истанбул и заяви, че иска смъртно наказание на пет души, обвинени в убийството.

Жубейр заяви, че принц Мохамед, могъщият 33-годишен наследник на трона, "няма" абсолютно нищо общо с убийството.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес