Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ракетна атака и ранени американски войници в Ирак (ВИДЕО)

06 август 2024, 06:10 часа • 1977 прочитания

При ракетно нападение срещу американска военна база в Ирак бяха ранени няколко души от военнния персонал на САЩ там, съобщиха официални лица, което допълнително повиши регионалното напрежение във връзка с очакваната иранска контраатака срещу Израел.

Ракетният обстрел е последното от поредицата нападения, насочени срещу базата "Айн ал Асад" в Западен Ирак, в която са настанени американски войски, както и персонал от водената от САЩ коалиция срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".

"Персоналът на базата извършва оценка на щетите след нападението и при получаване на повече информация ще бъде предоставена актуална информация", каза говорител на американската армия. Според Reuters обаче са ранени поне петима войници, като един е сериозно пострадал.

Още: От жертва до виновник: Нетаняху води Израел по пътя на голяма война в Близкия изток

Президентът на САЩ Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис са информирани за нападението, съобщиха от Белия дом, предаде БГНЕС.

"Те обсъдиха стъпките, които предприемаме, за да защитим силите си и да отговорим на всяко нападение срещу нашия персонал по начин и на място, които изберем", се казва в изявлението.

По-рано иракски военен източник заяви, че по базата са били изстреляни множество ракети, като някои от тях "паднали" в нея, а друга е ударила близко село, но не е причинила щети. Командир на проиранска въоръжена групировка заяви пред АФП, че поне две ракети са били насочени към базата, без да посочи кой е извършил нападението. Най-вероятно става въпрос за ракети "Катюша".

Още: Американски войници загинаха в Йордания за пръв път от старта на войната в Израел

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес