Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи международен граждански полет в Кабул след победата на талибаните

13 септември 2021, 09:43 часа • 1681 прочитания

Самолет на пакистанската авиокомпания PIA, превозващ шепа пътници, кацна днес на летището в Кабул, което е първият международен търговски полет, откакто талибаните поеха властта в Афганистан на 15 август.

„В самолета нямаше почти никой, около 10 души - може би повече екипаж, отколкото пътници“, каза журналист на АФП на борда на полета от Исламабад. Говорителят на PIA заяви през уикенда, че авиокомпанията има желание да възобнови редовните търговски услуги, но е твърде рано да се каже колко често ще се изпълняват полети между двете столици.

Летището в Кабул беше сериозно повредено по време на хаотична евакуация на повече от 120 000 души, която завърши с изтеглянето на американските сили на 30 август. Талибаните се опитваха да го приведат отново в състояние за използване с техническа помощ от Катар и други страни.

Qatar Airways изпълни няколко чартърни полета от Кабул миналата седмица, превозвайки предимно чужденци и афганистанци, пропуснали евакуацията. Афганистанска авиокомпания възобнови вътрешните си услуги на 3 септември.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес