Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин: ПРО на НАТО в Румъния усложнява международната обстановка около Русия

13 май 2016, 16:34 часа • 4637 прочитания

Според президента на Русия Владимир Путин въвеждането на системи на ПРО на НАТО в Румъния усложнява международната обстановка около Русия, предаде ТАСС.

„Разполагането на ПРО на САЩ в Европа не е защита, а уваличаване на ядрения потенциал. Русия е принудена да мисли как да се справи със заплахата за националната си сигурност от разгръщането на НАТО“, заяви Путин.

„Създаването на условия за нарушаването на договора за ракетите със среден обхват предизвиква загриженост. Русия няма да се впуска в надпреварата във въоръжението, но плановете по превъоръжаването на армията ѝ ще се коректират според заплахите“, добави той.

Според него създаването на такива системи продължава, въпреки отсъствието на ядрена заплаха от страна на Иран.

В същото време Пентагонът заяви, че системата за противоракетна отбрана (ПРО), която Съединените щати разположиха в Европа, не е предназначена да противодейства на междуконтиненталните балистични ракети на Русия, предаде РИА Новости.

Първият обект на системата за противоракетна отбрана (ПРО) на НАТО в Източна Европа заработи в бившата военно-въздушна база в Девеселу, в южната част на Румъния. В петък в Полша е планирано да започне строителството на ново американско съоръжение.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес