Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин и Бенет с първи разговор

05 юли 2021, 16:03 часа • 3383 прочитания

Премиерът на Израел Нафтали Бенет проведе първи разговор с Владимир Путин, в който двамата се договориха да се срещнат лице в лице, информира „Джерусалем пост“.

Премиерът Нафтали Бенет и руският президент Владимир Путин планират да се срещнат в близко бъдеще, но не е определена дата за такава среща. Двамата проведоха първия си телефонен разговор, откакто новото израелско правителство положи клетва миналия месец.

Израел и Русия имаха тесни връзки по време на управлението на 12-годишния министър-председател Бенямин Нетаняху. Путин и Нетаняху се срещаха доста често.

В този първи разговор двамата лидери обсъдиха редица регионални въпроси по сигурността и политиката. Бенет говори за своята признателност за ролята на Русия в поддържането на регионалната стабилност и за нейната помощ по въпроси, свързани със затворници и изчезнали лица.

„Има историческа връзка между Русия и еврейския народ“, каза Бенет на Путин.

В същия дух те говориха за темпото, с което евреите от Русия имигрират в Израел, и за значението, което тези руски евреи играят при създаването на мост между двете страни.

Бенет също трябва да се срещне с американския президент Джо Байдън във Вашингтон това лято, но няма определена дата за това посещение.

Отношенията на Бенет с Путин и с Байдън ще бъдат ключов показател за неговия успех или провал като министър-председател.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес