Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин е уверен, че Казахстан ще се справи с предизвикателствата

10 януари 2022, 11:43 часа • 3903 прочитания

Президентът на Русия Владимир Путин е уверен, че Казахстан ще се справи със създалата се ситуация и ще отвърне с чест на предизвикателствата, предаде ТАСС.

"Уверен съм, че ръководството на Казахстан ще направи всичко, за да възстанови нормалната работа на правоохранителните органи и икономиката на страната. Не съмнявам в това дори за миг.", каза руският президент. 

Масовите протести в Казахстан започната в първите дни на 2022 година. Жителите на градовете Жанаозен и Актау в западната част на страната протестираха срещу двойното увеличение на цената на втечнения газ. По-късно протестите обхвана и други части на страната, в това число и Алмати - старата столица и най-голям град на републиката. В отговор властите обявиха извънредно положение и започнаха антитерористична операция. По данни на ООН в хода на протестите са ранени хиляда души. По данни на министерството на вътрешните работи на Казахстан са загинали 17 души от представителите на реда. 

На 5 януари президентът Касим-Жомарт Токаев подаде оставка и правителството бе оглавено от Съвета по сигурност на страната. 

Путин на срещата на върха на ОДКС: В Казахстан използваха методите от киевския Майдан

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес