Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин е предложил на Казахстан рекордна отстъпка за газа

19 април 2023, 15:48 часа • 3793 прочитания

Русия е готова да продава газ на Казахстан с рекордна отстъпка в сравнение с всички останали клиенти на "Газпром", за да убеди президента Касим Жомарт-Токаев да участва в нов проект за тръбопровод до Китай. Газът, който Русия е готова да достави за снабдяването на северната и източна част на Казахстан, ще бъде на "много" по-ниска цена, отколкото за Беларус, каза министърът на енергетиката на Казахстан Алмасадам Саткалиев в сряда, цитиран от The Moscow Times.

Спрямо европейските цени разликата ще бъде "в пъти", подчерта той, коментирайки преговорите с "Газпром", в които участваха топ мениджърите на националната газова корпорация QazaqGaz.

До момента Беларус получаваше руски газ по 128,5 долара за хиляда кубически метра - и това беше най-ниската експортна цена в света. Цената на доставките до Китай чрез тръбопровода „Силата на Сибир“, която не се разгласява публично, е 290 долара за хиляда кубически метра, според оценки на BCS Global Markets.

ОЩЕ: Казахстан изпрати първата доставка на петрол, като заобиколи Русия

"Газпром" отчаяно се стреми към китайския пазар след като загуби половината от износа си през миналата година, спирайки доставките за страните от ЕС и намалявайки потока към някога най-големите си клиенти до най-ниското ниво от края на 80-те години на миналия век, пише The Moscow Times.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес