Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: Повечето израелци искат военно присъствие в Газа след войната

10 ноември 2023, 11:35 часа • 903 прочитания

В ново проучване, проведено от израелското издание "Маарив", гражданите на страната бяха попитани как си представят бъдещето на Ивицата Газа след войната срещу "Хамас". Повечето от тях смятат, че Израел трябва да запази военно присъствие в анклава.

Разделение

44% от респондентите отговарят, че подкрепят оставането на израелските сили в Ивицата Газа, след като приключат военните действия. Половината от тези анкетирани смятат, че това трябва да стане чрез установяване на военно присъствие на място или чрез създаване на нови селища.

Още: Израел ликвидира топ командоси на "Хамас". Ракетни установки на терористите на още невероятни места (ВИДЕО и СНИМКИ)

Около 41% от гражданите искат Израел да напусне анклава. Останалите нямат мнение, гласят данните, цитирани от "Ал Джазира".

Израелците искат спиране на огъня

Около 59% заявяват, че подкрепят хуманитарно прекратяване на огъня, насочено към освобождаване на заложниците. Но мнозинството от тези граждани биха приели спиране на военните действия за пускане на всички пленници, а не само на част от тях.

Още: Нетаняху: Не се стремим да завладеем, окупираме или управляваме Газа

Четири процента са съгласни на прекратяване на огъня в замяна само на информация за заложниците в Газа, взети от "Хамас" при атаката на 7 октомври.

Снимка: Getty Images

Припомняме, че Израел се съгласи да спира огъня в северната част на Ивицата Газа по 4 часа дневно, като ще предупреждава за това три часа предварително. Целта е цивилните да могат да се евакуират.

Израел не вярва на Нетаняху

Що се отнася до ръководството на Израел, само 26% подкрепят премиера Бенямин Нетаняху, докато 52% искат министър-председател да е членът на военния кабинет и бивш министър на отбраната Бени Ганц.

Още: "Хамас" искаше битка като във Виетнам с капани в тунелите. Как обаче Израел ги превзема? (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес