Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проруските сепаратисти в Донецк започнаха издаването на свои паспорти

16 март 2016, 19:25 часа • 3437 прочитания

Проруските сепаратисти в Донецката народна република започнаха да издават свои паспорти.

Червените на цвят документи за самоличност имат сходен вид с тези на Руската федерация. Независимостта на Донецкия регион в Украйна към този момент не е призната дори от Москва.

Първите издадени паспорти принадлежат на лидера на сепаратистите Александър Захарченко и няколко тийейджъри, навършили 18 години през последните 23 месеца. От толкова време продължава конфликта в Източна Украйна, в рамките на който бунтовници създадоха т.нар. Донецка и Луганска народни републики, припомня АФП.

„Чакам този паспорт от 2 години. Много съм горда, че с него ще мога да пътувам до Русия”, заяви студентката Александра Мазуренко.

Референдумите в Луганск и Донецк, с които гражданите им поискаха независимост от Украйна през май 2014 година, не са признати от властта в Киев и западните й съюзници. Русия от своя страна тогава заяви единствено, че уважава волята на жителите.

Към момента няма реакция от Москва относно настоящия ход на сепаратистката власт в Донецк.

„Доказахме, както на себе си, така и на враговете ни, че изграждаме собствена държава”, заяви Захарченко по време на специалната церемония за издаването на паспортите.

„Южна Осетия и Русия ни признават. Кои други държави са ни нужни? Останалите ще ни признаят в хода на времето”, допълни сепаратисткият лидер.

Сувернитетът на самата Южна Осетия обаче е признат само от Русия и някои от близките й съюзници като Венецуела и Никарагуа. Регионът се отдели от Грузия след кратката война между Москва и Тбилиси през 2008 година, пише още БГНЕС.

Захарченко заяви, че паспортите ще се необходими на искащите да гласуват на планираните местни избори в региона. Датата на вота обаче все още не е определена. Киев иска изборите да бъдат проведени според украинското законодателство и да бъдат наблюдавани от експерти на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Бунтовниците отказват да спазят тези две условия.

„Ще стрелям по него”, отговори Захарченко на въпроса какво ще прави с украинския си паспорт.

Около 9200 души загинаха и повече от 1,5 милиона трябваше да напуснат домовете си от началото на конфликта в Източна Украйна през април 2014 година.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес