Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокудиха от парламента казахстански депутат, защитаващ Путин (ВИДЕО)

23 януари 2023, 17:12 часа • 4113 прочитания

Казахстанският депутат Азамат Абилдаев изрази твърда подкрепа за „специалната военна операция“, както Русия нарича войната в Украйна, заяви, че украинците са нацисти и че Путин бил прав да ги нападне. Резултатът – първо беше изключен от Демократичната партия, а после и от парламента, съобщи „Казтаг“.

Скандалното изявление Абилдаев направи в интервю за „Радио Азаттик“. Той заяви, че украинските лидери били нацисти – една от опорките на Путиновия режим още от началото на инвазията. Добави, че до лятото народът на Украйна щял да арестува президента Володимир Зеленски и щял да го даде на съд.

Приказките на казахския депутат за "нацизъм" не се споделят еднозначно дори от руската пропаганда:

Абилдаев беше изгонен от парламента в последния ден от съществуването 7-ото Народно събрание. То бе разпуснато от президента Касъм-Жомарт Токаев преди няколко дни, когато той насрочи предсрочни избори за 19 март. Вот трябваше да има чак през 2025 г., но Токаев имаше тази идея още от миналата година след референдума за конституционни промени.

Това, че депутатът беше прокуден от парламента, все пак показа позицията на Казахстан срямо Русия. Веднага след изключването си Абилдаев даде интервю за руската пропагандна медия „Спутник“ и каза, че в Казахстан вървяла същата политическа технология, по която русофобията била тръгнала и в Украйна. „Без Русия Казахстан няма да издържи дълго“, гласи заключението му.

От септември 2021 година Абилдаев е председател на борда на Съюза на месопроизводителите в Казахстан. Затова, по думите му, той щял да се върне на село и да пасе крави, вместо да се кандидатира на следващите избори.

ОЩЕ: Арестуваха избягалия в Норвегия бивш командир на ЧВК "Вагнер"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес