Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продължава да расте напрежението между израелци и палестинци

04 октомври 2015, 19:30 часа • 4557 прочитания

Серия от смъртоносни палестински атаки разклатиха Ерусалим, предизвиквайки протести, демонстрации и напрежение в цялата столица, съобщава Агенция "Фокус".

В четвъртък вечерта на път за вкъщи двама израелци бяха убити в колата им, в присъствието на децата им.

В събота вечер палестински терорист намушка четирима израелци в Стария град, убивайки двама мъже. След ударите с нож, терористът грабнал пистолета от една от жертвите си и започнал да стреля по силите за сигурност, които се отзовали и го застреляли. Палестинските власти нарекоха съботният нападател „герой“.

При друг инцидент рано в неделя, палестински терористи намушка в гърдите 15 -годишен израелец в непосредствена близост до Стария град на Йерусалим в гърдите. Полицейските сили застреляха терориста.

Инцидентите предизвикаха големи демонстрации в събота вечерта. Израелците протестират заради влошаването на сигурността в града и настояват за строги мерки, за да спрат честите нападения. В неделя Израел обяви, че ще ограничи достъпа на палестинци до Стария град за два дни. През този период достъпът ще се предоставя на израелски граждани, жители на Стария град, туристи, собственици на бизнес, работещи в областта и студенти, които учат там.

В отговор на повишените мерки за сигурност Палестинската автономия осъди това, което нарече „политика на ескалация“ от „израелските окупаторски власти срещу палестинските хора в Ерусалим и Западния бряг“.

Избликът на насилие последва реч на палестинския лидер Махмуд Абас пред Общото събрание на ООН, в която той заяви, че „вече не е обвързан“ от споразумението от Осло и заяви, че Израел ще „си понесе отговорноста“.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече речта „измамна и подбуждаща насилие“.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес