Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Примирието между Израел и въоръжените групировки от Газа беше възстановено

13 март 2014, 19:14 часа • 19719 прочитания

Примирието от ноември 2012 г. между Израел и въоръжените групировки от ивицата Газа беше възстановено днес с посредничеството на Египет.

Това предаде Франс прес, като се позова на говорителя на радикалното палестинско движение Ислямски джихад Дауд Шихаб, предаде БТА.

"Египетската страна ни информира, че е постигнала споразумение, потвърждаващо примирието съгласно условията, договорени след израелската операция срещу Газа в края на 2012 г.", заяви Шихаб.

Той уточни, че примирието е влязло в сила днес в 14.00 ч. местно време (12.00 ч. по Гринуич). Запитан от АФП възстановено ли е примирието, Басем Наим, съветник по политическите въпроси на премиера на ивицата Газа от Хамас Исмаил Хания, отговори утвърдително. "Хамас и другите движения искат спазване на примирието, преустановяване на ескалацията и защита на палестинския народ от израелската агресия", заяви той.

Запознат с въпроса неназован висш израелски представител каза обаче за АФП, че не знае за такова примирие. Те знаят, че ако обстрелът продължи, отговорът на Израел ще е много суров, така че последното, което Хамас и Ислямски джихад искат, е ескалация, отбеляза източникът.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес