Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При нападение на сепаратиските бунтовници в Кашмир загинаха индийски войници

18 септември 2016, 08:45 часа • 1394 прочитания

Деветима индийски войници бяха убити при нападение на сепаратистки бунтовници срещу военна база в размирния щат Джаму и Кашмир.

Министърът на вътрешните работи на Индия Раджнатх Сингх отложи посещението си в Русия, планирано за 18 септември и в САЩ заради ситуацията в щата.

Сепаратистки бунтовници нападнаха в неделя индийска военна база в Кашмир, в близост до границата с Пакистан, съобщиха източници в полицията и армията, предаде БГНЕС. 

Нападателите са влезли в база на индийските сухопътни сили в Ури и са открили огън. В базата, разположена на около сто километра от Шринагар, има стотици индийски войници.

Нямаше информация за възможни жертви. Престрелката между войници и бунтовници продължава.

В началото на юли индийските сили за сигурност ликвидираха харизматичния лидер на сепаратистите Бурхан Вани, което взриви обстановката в индийски Кашмир.

Районът, който се оспорва от Делхи и Исламабад от 1947 г., се потопи в един от най-мрачните си периоди на насилие след тежкото десетилетие на 90-те години от XX век.

След смъртта на Вани в безредиците загинаха най-малко 87 души. Хиляди бяха ранени.

В продължение на десетилетия, различни сепаратистки групи водят война за независимост или присъединяване към Пакистан. Индийската армия разгърна в района около 500 хиляди военни.

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес