Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При 95% преброени гласове: Балотажът между Ердоган и Калъчдароглу изглежда все по-вероятен

15 май 2023, 02:26 часа • 10406 прочитания

Все по-вероятен изглежда балотажът между президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и основният му претендент за поста Кемал Кълъчдароглу. Това става ясно от последните данни от преброяването на гласовете.

Според Анадолска информационна агенция, цитирана от CNN, Ердоган има преднина от 49,52%, а основният му съперник Кълъчдароглу е с 44,76%, при преброени 95% от гласовете. Ако нито един от тях не спечели мнозинство, те ще отидат на второ гласуване. Това би бил първи балотаж за Ердоган, след като на предишните избори той неизменно печелеше още на първи тур.

Третият кандидат за президент Синан Оган, ултранационалист и съюзник на Ердоган, в момента има 5,28% от гласовете. Самият той изрази безпокойство относно нередности при преброяването на гласовете в чужбина. "Чухме, че са извършени някои манипулации в процесите на преброяване на гласовете в чужбина. Преброяването на гласовете не се извършва в здравословна среда. Предупреждавам Върховния избирателен съвет - вземете незабавно необходимите мерки и гарантирайте, че преброяването на гласовете се извършва бързо. Освен това няма да допуснем манипулирането на чуждите гласове. Не натоварвайте средата", предупреди Оган в Twitter.

ОЩЕ: Еничар, спайдърмен и каубой: Как се явиха избиратели пред урните в Турция (СНИМКИ и ВИДЕО)

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес