Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът на Китай отиде в Ухан - явен знак, че епидемията там преминава

10 март 2020, 07:37 часа • 5051 прочитания

Китайският президент Си Дзинпин пристигна в столицата на провинция Хубей - мястото на зараза с новия коронавирус. Посещението не беше в официалната програма на Си, посочва БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Си Дзинпин се срещна с медицински работници, военни, общински служители, полицаи, пациенти и граждани на Ухан.

11-милионният град вече 2 месеца е откъснат от света, в опит на властите да пресекат допълнителното разпространяване на започналата от Ухан зараза с коронавирус. Засега изглежда, че мерките действат, защото броят на случаите намалява прогресивно.

Китай обяви само 19 нови случая на вируса за денонощие, което е най-малкият брой откакто започна да се води точна статистика на 21 януари. Властите дори обмислят да вдигнат забраната за пътуване, наложени на провинция Хубей.

Заразата се появи в Ухан през декември, като се счита че е тръгнала от пазар за диви животни в града. Тя вече се превърна в глобален проблем, с почти 114 000 заразени. Днес беше премината и границата от 4000 починали от COVID-19.

Междувременно стана ясно поне 20 души в рухналият хотел, който беше пълен с хора, поставени под карантина, след като се върнали от заразената с коронавирус провинция Хубей, са загинали. Поне 61 души бяха извадени от развалините на 5-етажната сграда, но колко са останали под нея така и не стана точно ясно, пише АФП.

На пресконференция във вторник местните власти от град Цюанчжоу казаха, че жертвите не са 10, както се смяташе досега, а поне два пъти повече. Също така има хора в неизвестност. 12-годишно момче каза на журналисти в града, че майка му не е нито сред спасените, нито сред загиналите.

От спасените 61 души над 40 са били с различни наранявания.

Първият етаж на хотела бил в ремонт преди китайската Нова година и се предполага, че строителните екипи са компрометирали устойчивостта на цялата сграда. Все още не е установено какво е предизвикало рухването.

Още: "Италия - в центъра на коронавируса, по света има над 3000 нови болни"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес