Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът на Йемен се отказа да подава оставка

24 февруари 2015, 12:07 часа • 13492 прочитания

Президентът на Йемен Абд Рабу Мансур Хади е оттеглил оставката си от поста, след като е успял да избяга от домашния си арест в контролираната от бунтовниците столица Сана, предаде АФП.

Той беше задържан и подаде оставка миналият месец след като шиитската милиция, известна като Хути, завзеха президентския дворец в столицата. В неделя обаче президентът е успял да избяга и се е установил в Аден - бившата столица на някога независимата държава Южен Йемен. Той е възобновил вече своите президентски функции, заявявайки, че всички действия на Хути са "невалидни и незаконни".

Според приближен на държавния глава той е изпратил писмо до парламента с искането да оттегли оставката си, която така и не беше приета. В него той призовава депутатите да си сътрудничат с него, за да "спасят това, което може и да нормализират сигурността и икономическата ситуация във всички провинции" на страната.

Министър-председателят на Йемен Халид Бахах също подаде оставка по същото време като президента. Той обаче остава под домашен арест в Сана заедно с други министри и официални лица.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес