Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът на Иран призова Турция за обединение срещу САЩ

05 януари 2020, 13:00 часа • 19233 прочитания

Президентът на Иран Хасан Рухани се обърна към турския си колега Реджеп Ердоган с молба за обединение срещу САЩ, съобщава иранската агенция IRNA. В телефонен разговор той подчертава, че убийството на Касем Сюлеймани е голяма грешка и добавя, че „ако останем мълчаливи срещу САЩ, те ще станат по-смелаи и по-агресивни“. "Иран и Турция винаги си сътрудничат по сложни въпроси", добави иранският президент.

Той заяви, че иранският народ е много ядосан от случилото се със Сюлеймани и, че САЩ са нарушили националния суверенитет на Ирак и са извършили терористични действия, които противоречат на независимостта на тази страна. Рухани заяви, че очаква всички приятели и съседи на страната да осъдят "това престъпление“ и прикани за среща с Ердоган.

Турският президент, от своя страна, изказа съболезнованията си за смъртта на генерала. Той съобщи, че е гледал поклоническото шествие на и се е помолил на Бог Сюлеймани да почива в мир". Реджеп Ердоган изрази мнението си, че действително е необходимо възстановяване на стабилността и сигурността в региона. В отговор на предложението на Рухани, турският президен обясни, че чуждестранните намеси и борбите в региона пречат за постигне на спокойствие и стабилност и не трябва да се допускат такива мерки да застрашават регионалния мир.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес