Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът на Филипините отиде на концерт на Coldplay и предизвика чутовен скандал (СНИМКА+ВИДЕО)

22 януари 2024, 13:00 часа • 2053 прочитания

Филипинският президент Фердинанд Маркос младши е критикуван за това, че е използвал президентски хеликоптер, за да присъства на концерт на Coldplay северно от столицата Манила, заобикаляйки прословутите задръствания в района, съобщи "The Guardian".

В социалните мрежи мнозина обвиниха президента, че е прахосал парите на данъкоплатците, и посочиха, че гражданите ежедневно трябва да понасят скандалния трафик в Манила, докато пътуват до работа.

Президентската група за сигурност заяви, че Филипинската арена е "преживяла безпрецедентен наплив от 40 000 души, нетърпеливи да посетят концерта, което е довело до непредвидени усложнения в трафика по маршрута". "Ситуацията с трафика представлява потенциална заплаха за сигурността на нашия президент", се казва в съобщението.

Още: Бившият мениджър на Coldplay съди групата. Ще спрат ли да изнасят концерти?

Реакциите на обикновените хора

Активистът Ренато Рейес обаче определи решението като "тежка обида за милионите филипински пътуващи", като добави, че в неотдавнашно международно проучване Метрополитен Манила е класиран като град с най-лошия трафик. "Изправени сме пред изтощителна криза в масовия транспорт, която предизвика ужасен трафик и кошмарни пътувания за обикновените хора", каза той.

По време на концерта на Coldplay фронтменът Крис Мартин се пошегува с трафика в Манила и благодари на публиката, че е издържала: "Видяхме малко трафик. Но мисля, че вие сте номер едно (по отношение на трафика) в света. Благодаря ви, че положихте усилия да преминете през всички тези глупости, за да бъдете тук", каза той.

За по-възрастните поколения инцидентът е съживил спомените за бащата и майката на Маркос. Покойният диктатор Маркос старши управлява Филипините в продължение на две десетилетия, а семейството, известно с екстравагантността си, е обвинено в разхищение на милиарди долари.

Други изтъкнаха, че начинът на пътуване на Маркос младши контрастира с по-широките усилия на Coldplay да направят концертите си с възможно най-ниски въглеродни емисии. Според уебсайта на Coldplay те са започнали да използват възобновяема енергия за захранване на своите концерти, както и електромобили и алтернативни горива, където е възможно.

"Всичките усилия на Coldplay и техния екип за популяризиране на устойчивото развитие по време на турне, да намерят начин това да се случи тук, във Филипините, само и само този задник да лети с хеликоптер, вероятно финансиран от... предположете.", написа филипинец в X, намеквайки, че това е било публично финансирано пътуване.

Още: Фурор в Барселона: Внучката на Сакскобургготски пя на концерта на Coldplay (СНИМКИ)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес