Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пратениците на САЩ и Китай за климата разговаряха четири часа

17 юли 2023, 10:15 часа • 5544 прочитания

Американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери проведе четиричасови разговори с китайския си колега Сие Джънхуа в Пекин, съобщиха китайските държавни медии.

ОЩЕ: Трюдо: Със САЩ отново можем да работим по въпросите за изменение на климата

"Сие Джънхуа, специалният пратеник на Китай по въпросите на изменението на климата, приключи разговорите си с Джон Кери, специалния пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата, които продължиха около четири часа", заяви държавната телевизия CCTV.

Преговорите за климата между двата най-големи замърсителя с парникови газове спряха миналата година, след като Нанси Пелоси, тогава председател на Камарата на представителите на САЩ, разгневи Пекин с посещението си в самоуправляващия се Тайван, който Китай смята за част от своята територия.

Кери, бивш държавен секретар, се радваше на сравнително сърдечни и последователни отношения с Китай, въпреки че Вашингтон и Пекин се скараха по Тайван и редица други въпроси.

Китайските държавни медии съобщиха, че той се е срещнал с китайския си колега Сие Джънхуа за четиричасови разговори в Пекин.

"Сие Джънхуа, специалният пратеник на Китай по въпросите на изменението на климата, приключи разговорите си с Джон Кери, специалния пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата, които продължиха около четири часа", съобщи държавната телевизия CCTV.

Телевизията не сподели повече подробности за срещата.

В неделя съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви пред Си Ен Ен, че Кери ще окаже натиск върху Пекин да не се "крие зад каквито и да било твърдения, че е развиваща се страна", за да забави усилията за намаляване на емисиите.

"Всяка страна, включително Китай, носи отговорност за намаляване на емисиите", каза Съливан.

"Смятам, че светът трябва да се засили и да насърчи - всъщност да окаже натиск - Китай да предприеме много по-драматични действия за намаляване на емисиите."

Китай отдавна използва официалния си статут на развиваща се страна, за да оправдае високите си емисии, но Съливан заяви, че "има още много работа за вършене в тази област".

"Секретарят Кери ще подчертае това, когато е в Пекин", добави той.

Пътуването на Кери следва две други високопоставени посещения на американски официални лица - държавния секретар Антъни Блинкен и министъра на финансите Джанет Йелън - които имаха за цел да стабилизират отношенията между САЩ и Китай.

Пътуването му до Китай се състоя в момент, когато северното полукълбо преживя рекордни летни горещини, които според учените се засилват от изменението на климата.

"Посещението на Кери и възобновяването на взаимодействието в областта на климата подчертават изключителното значение на координираните усилия за справяне с климатичната криза", заяви в писмен коментар за АФП Чунпин Сие, старши сътрудник по политиките в Изследователския институт за климатичните промени и околната среда "Грантъм".

"То също така демонстрира общата им решимост да се ориентират в сложните геополитически отношения, за да насърчават общото благо", каза Сие.

Като водещ замърсител с парникови газове, които са причина за изменението на климата, Китай е поел ангажимент да достигне максимален обем на въглеродните емисии до 2030 г. и да постигне пълна въглеродна неутралност до 2060 г.

Президентът Си Дзинпин също така заяви, че страната ще намали използването на въглища от 2026 г. нататък.

Но през април Пекин одобри значително увеличение на производството на енергия от въглища - стъпка, която според Грийнпийс дава приоритет на енергийните доставки пред ангажимента за намаляване на емисиите - което подхранва опасенията, че Китай няма да успее да постигне целите си.

"Що се отнася до конкретните резултати, едно от нещата, които се надявам да бъдат придвижени напред, е поне планът за действие за метана", заяви Лаури Миливирта, водещ анализатор в Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

Метанът беше основната нова област на споразумение между двете страни в съвместната декларация след глобалните преговори за климата през 2021 г. в Глазгоу, каза Миливирта, въпреки че оттогава Китай не е постигнал значителен напредък.

"Като се има предвид огромният ръст на чистата енергия, който се осъществява в Китай, изглежда, че страната би била в състояние да се ангажира с по-силна цел от тази, която има в момента", каза Миливирта.

"Но ще е необходимо повече от един междуконтинентален полет на Кери, за да се постигне това."

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес