Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повечето части в руските оръжия идват от Китай: Данни от съветник на Зеленски

24 септември 2024, 17:51 часа • 508 прочитания

Приблизително 60% от чуждестранните части, открити в руските оръжия на бойното поле в Украйна, идват от Китай. Това заяви Владислав Власюк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Въпреки редицата пакети санкции Москва успява да попълни военната си машина със западни микрочипове и полупроводници.

„Ако вземете всички обичайни видове оръжия и преброите произведените в чужбина компоненти - около 60% ще идват от Китай. Имахме дълги дискусии с някои производители по този въпрос“, каза Власюк, който беше в Брюксел за среща с членове на Европейския съюз и Г-7, за да обсъдят санкциите срещу Русия.

„Бих казал, че Китайската народна република е най-големият проблем", добави той.

Още: Руски източник: Ракети са атакували голям завод за ракетно гориво в Ростовска област (ВИДЕО и СНИМКИ)

Усъвършенствани американски чипове

Китай снабдява Русия, а също така е транзитен маршрут за западни продукти. Пекин многократно е отричал да доставя оръжия или части на която и да е страна. Китай твърди още, че не е замесен във войната в Украйна въпреки спорния си мирен план: Китай продължава да промотира мирния си план. Зеленски избухна, че е договорен с Кремъл (ВИДЕО).

Важни части, използвани от Русия в наблюдението, дроновете и ракетите, са с произход още от САЩ, Нидерландия, Япония, Ирландия и Швейцария. Има продукти и от други западни държави.

Снимка: Getty Images

Власюк заяви, цитиран от Reuters, че Украйна е открила редица модерни чипове, произведени от американски компании като Analog Devices, Texas Instruments, Xilinx, собственост на AMD, Cypress Semiconductor, на германската Infineon и Altera, дъщерно дружество на Intel.

Някои продукти са произведени преди повече от десетилетие, а други - едва миналата година, според документите, показани на репортерите от Власюк. Там се изброяват стотици примери, които според него са открити на бойното поле. В документите се посочва, че не всички дати на произход могат да бъдат идентифицирани.

Още: Трилиони рубли за война в Украйна: Русия увеличава още военните си разходи

Мрежите на "Росатом" снабдяват руската армия?

Съветникът на Зеленски добави, че правителството невинаги е в състояние да установи дали тези чипове са предназначени за ракети или за други стоки. ЕС може да направи повече, за да спре потока от западни продукти, каза той, включително да предприеме мерки срещу руската ядрена компания „Росатом“.

Още: Иранският президент: Техеран никога не е подкрепял нахлуването на Русия в Украйна, не им доставяме балистични ракети

„Смятаме, че тя (Русия) е използвала мрежите на "Росатом" за снабдяване на руската армия“, заяви Власюк. 

Блокът може също така да се прицели в руската логистика като летища и морски пристанища, както и към финансовите институции, които улесняват продажбите, добави съветникът на Володимир Зеленски.

Още: Бразилия, предложила план за мир в полза на Путин: Не заемаме страна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес