Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повече от половината от студентите в Австралия са преживели сексуален тормоз

01 август 2017, 15:46 часа • 2021 прочитания

Повече от половината от студентите в Австралия са преживели сексуален тормоз миналата година и 7% от тях са били сексуално нападнати поне веднъж, разкрива тревожно ново национално проучване.

Констатациите са направени след проучване на австралийската комисия по правата на човека. Очаквано, жените стават жертва на такива събития три пъти по-често.

"Неизбежното заключение на данните е, че инцидентите със сексуално насилие и сексуален тормоз се извършват в огромни мащаби в австралийските университети", каза комисарят по дискриминацията по полов път Кейт Дженкинс, съобщи БГНЕС.

"Докато всеки може да преживее сексуално насилие или сексуален тормоз, от данните става ясно, че жените в университета изпитват тези поведения при непропорционално по-високи нива от мъжете. Това подчертава обезпокоителни проценти на сексуално насилие срещу жените в Австралия", посочи тя.

Австралийските университети, които обучават повече от един милион студенти, са изключително популярни сред чужденците, особено от Китай и Индия. Много от засегнатите не съобщават официалноа инцидента, като по-голямата част от тях казват, че техният университет не е направил достатъчно, за да им даде ясна насока какво да правят и къде да търсят подкрепа.

"Този доклад разби сърцето ми", сподели Софи Джонстън от Националния съюз на студентите пред репортери. "Това е културна битка, в която се сражаваме борим навсякъде".

В доклада са направени девет препоръки, включително необходимостта от промяна на нагласите и поведението на обществото и осигуряването на независим и системен преглед на начина, по който университетите отговарят на такива злоупотреби.

Университетите Австралия незабавно обявиха план с 10 точки, за да се справят с проблема. Това включва 24-часова линия за подкрепа, нова подготовка за разпознаване и справяне с проблема и ангажимент за последващо проследяване на напредъка в този аспект.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес