Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повече от катастрофа: Над 1 милион души в Газа не са получавали никаква храна през август (ВИДЕО)

06 септември 2024, 12:06 часа • 3466 прочитания

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза, че повече от един милион души в централната и южната част на Газа не са получили никакви хранителни дажби през август, добавяйки, че „хуманитарната ситуация в Газа остава повече от катастрофална“, предава Al Jazeera.

Най-малко 21 души бяха убити при последните атаки срещу Газа, включително при смъртоносна атака близо до болница Камал Адуан на север.

Израелското изтегляне от Дженин

Израелските сили се изтеглиха от града и лагера в ранните часове на петък сутринта, след като ги обсадиха в продължение на 10 дни, карайки жителите да бягат и налагайки големи трудности на местните, които нямаха храна, вода и електричеството.

Унищожаването на гражданска инфраструктура е на фокус след израелското изтегляне от Дженин. Местни палестински новинарски организации споделиха видеоклипове, за които се твърди, че показват разрушенията, нанесени на цивилната инфраструктура в Дженин и неговия бежански лагер от израелските сили по време на тяхната обсада на града.

 

Израел атакува "Хизбула"

Междувременно израелската армия твърди, че нейните военновъздушни сили са ударили през нощта няколко обекта в Южен Ливан, включително оръжеен склад на "Хизбула".

Складът за боеприпаси се намираше близо до село Блида, докато други целеви военни обекти бяха близо до селата Аита ал-Шааб и Ярин, каза армията. Атаките следват друго смъртоносно израелско въздушно нападение вчера близо до южния ливански град Кафра, което нанесе сериозни щети на имущество в района и уби най-малко един човек, според Ливанската национална информационна агенция (NNA). ОЩЕ: За 4 дни САЩ и Израел могат да върнат Иран 200 години назад: Анализ на Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Висши дипломати на Германия и Израел се срещат в Тел Авив

На този фон германският външен министър Аналена Бербок се срещна с израелския си колега Израел Кац в Тел Авив.

Вчера Баербок осъди военното нападение на Израел срещу окупирания Западен бряг и призова елементи в правителството да спрат да засилват религиозното напрежение.

"Действия като посещението на крайнодесния министър Итамар Бен-Гвир в комплекса на джамията Ал-Акса в окупирания Източен Йерусалим „са безотговорни и вече подхранват абсолютно взривоопасна ситуация. Очакваме израелската страна да спре тази провокация”, каза Бербок. Тя говори в Аман в Йордания, където каза, че нейната страна ще увеличи хуманитарната помощ за палестинците в Газа с 55 милиона долара. ОЩЕ: Бербок ще посети Близкия изток, за да преговаря прекратяването на огъня в Газа

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес