Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повече от 92% от жителите на Турция дишат замърсен въздух

30 септември 2024, 14:40 часа • 527 прочитания

Повече от 92% от населението на Турция е изложено на замърсен според стандартите на Световната здравна организация (СЗО) въздух, като рутинни проверки на качеството на въздуха се извършват рядко в цялата страна, показва доклад, изготвен от платформата „Право на чист въздух“, съобщава "Хюриет дейли нюз".

Изследването

В изследването се твърди, че властите в окръзите Истанбул, Анкара и Измир не извършват подходяща и рутинна оценка на праховите частици PM10 (лат. букви) и канцерогенните PM2.5, които допринасят за замърсяването на въздуха.

Още: Концентрацията на метан расте по-бързо от другите парникови газове

Мониторинг

Макар че в Турция има инфраструктура за мониторинг на качеството на въздуха, тя не се използва ефективно в този смисъл, посочи координаторът на платформата Дениз Гюмюшел в изказването си на пресконференцията за представяне на доклада, допълва БТА.

Граница 

Националната законодателна граница за замърсяване на въздуха е определена на максимум 40 микрограма на кубичен метър. Нивата на замърсяване на въздуха в Истанбул и Анкара се доближават до тази граница, докато в Измир те надвишават стандарта.

Още: Климат и кафе: Кои сортове за застрашени от изчезване? (КАРТА)

Смъртност 

Според доклада първите 10 окръга в страната с най-високи стойности на PM2.5 са и тези с най-голям процент смъртност, свързана със замърсяването на въздуха. Съответно югоизточният окръг Хаккяри се очертава като областта с най-високи нива на замърсяване на въздуха и произтичаща от това смъртност, изпреварвайки окръг Батман, който заемаше първото място предишната година.

Според проф. Чигдем Чаглаян, специалист по обществено здраве, през 2022 г. е можело да бъдат избегнати общо 68 440 смъртни случая, ако средните нива на PM2.5 във всички турски окръзи са били понижени до препоръчаната от СЗО стойност от 5 микрограма на кубичен метър.

„Замърсяването на въздуха е фактор, допринасящ за 14,2% от всички смъртни случаи сред хората над 30-годишна възраст през 2022 г., като се изключат смъртните случаи от злополуки, наранявания и COVID-19“, посочва тя.

Още: Папа Франциск: Земята е болна, да се помолим за нея (ВИДЕО)

Според проф. Гамзе Варол едно от най-забележителните разкрития в доклада е и връзката между замърсяването на въздуха и рака на гърдата. Изследвания, проведени в САЩ, установиха, че хората, които живеят в райони с по-висока експозиция на PM2.5, имат 8 процента по-висока честота на рак на гърдата, посочи Варол.

Туризмът в Албания е заплаха за речните води

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес