Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поредна руска делегация на посещение в Северна Корея

27 август 2024, 06:46 часа • 791 прочитания

Руска делегация, водена от високопоставен търговски служител, пристигна в Северна Корея, съобщиха във вторник севернокорейските държавни медии.

Екипът, ръководен от руския заместник-министър на промишлеността и търговията Роман Чекушов, пристигна в севернокорейската столица, предаде АФП.

ОЩЕ: За да не гладуват: Путин изпрати 432 кози в Северна Корея

На летището делегацията беше посрещната от севернокорейския министър на външноикономическите отношения Юн Джонг Хо, както и от служители на руското посолство, след което е последвал прием, се посочва в доклада.

Визитата на Путн

Посещението идва, след като руският диктатор Владимир Путин предложи подкрепата на страната си във връзка с опустошителните наводнения, които причиниха неуточнен брой смъртни случаи и повредиха хиляди домове в края на юли.

Правителството обеща да премести 15 000 жертви на наводненията в столицата, тъй като след появата на новината за бедствието заваляха международни предложения за подкрепа.

Южнокорейските медии съобщиха, че броят на загиналите и изчезналите в Северна Корея в резултат на наводненията може да достигне 1500 души, но севернокорейският лидер Ким Чен Ун отхвърли тези съобщения като провокация.

ОЩЕ: На съюзниците Путин и Ким им се късат язовирите: Ким "помага", седнал на столче (ВИДЕО и СНИМКИ)

Северна Корея и Русия са съюзници от основаването на Севера след Втората световна война и се сближиха още повече след нахлуването на Москва в Украйна през 2022 г.

Северна Корея е обвинявана в нарушаване на мерките за контрол на въоръженията, като е доставяла оръжия на Русия за използване във войната ѝ в Украйна.

Природните бедствия обикновено оказват по-голямо въздействие върху изолираната и обедняла страна поради слабата ѝ инфраструктура, а обезлесяването я прави уязвима на наводнения.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес