Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помпео: САЩ трябва да признаят независимостта на Тайван

04 март 2022, 15:46 часа • 3176 прочитания

"Съединените щати трябва дипломатически да признаят Тайван за свободна и суверенна държава", заяви бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео при посещението си в Тайпе, предава АФП.

По време на мандата на Помпео в администрацията на Доналд Тръмп САЩ засилиха официалния обмен с Тайван, което бе остро противопоставяне спрямо Китай. Самият Помпео обаче не се застъпи тогава публично за официално дипломатическо признаване на Тайван.

Вашингтон е най-важният съюзник и основен доставчик на оръжия на Тайван, въпреки че през 1979 г. промени дипломатическата си позиция в полза на Пекин.

По мое мнение американското правителство трябва незабавно да предприеме необходимите и отдавна закъснели стъпки в правилната и очевидна посока - да предложи на Тайван дипломатическо признаване от Америка като свободна и суверенна страна, подчерта Помпео.

"Това е реалността. Това са фактите... няма нужда Тайван да обявява независимост, защото той вече е независима нация", категоричен бе той.

Помпео също така представи руската война в Украйна като битка на демокрации и автокрации, възхвалявайки Тайван за това, че е на фронтовата линия в тази борба между "свободата и тиранията".

Тайван се очерта като ключов фактор в обтегнатите отношения между Китай и САЩ, най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия на острова въпреки липсата на официални дипломатически отношения.

Тайван настоява, че е независима държава и се зарича да защитава своята свобода и демокрация. Китай редовно определя острова като най-чувствителния въпрос в своите отношения със САЩ.

Въпреки че САЩ признават само единен Китай, те са задължени по закон да предоставят на Тайван средства за защита и отдавна следват политика на "стратегическа неопределеност" относно това дали ще се намесят военно, за да защитят Тайван в случай на китайско нападение.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес