Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Politico: „Ислямска държава“ е отговорна за атентатите до летището в Кабул

26 август 2021, 18:30 часа • 4119 прочитания

Терористичната групировка „Ислямска държава“ е отговорна за атентата в близост до летището в Кабул, съобщи вестник „Политико“, позовавайки се на американската администрация.

Най-малко 13 души бяха убити при терористичен акт близо до летището в Кабул, припомня БГНЕС. Атентатор-самоубиец са е самовзривил на северния вход, след което е започнала престрелка. Според "Фокс Нюз", втора експлозия е избухнала близо до летището в Кабул.

"Уолстрийт Джърнал", позовавайки се на източници в администрацията на САЩ, заяви, че американската армия е пострадала в резултат на атаките. Според Ройтерс трима войници са ранени, а сред жертвите има и американски военни.

Пентагонът заяви, че "няма яснота относно жертвите".

Движението на талибаните, което контролира почти цялата територия на Афганистан, включително Кабул, все още не е излязло с никакви изявления.

Британското министерство на отбраната по-рано предупреди за заплахата от терористична атака близо до летището в Кабул. Властите на кралството препоръчаха на чакащите евакуация да напуснат летището, да намерят безопасно място и да изчакат допълнителни инструкции.

Властите на няколко други държави, включително Австралия, Белгия и Италия, издадоха подобни предупреждения. Брюксел заяви, че намалява евакуацията поради заплахата.

След атаката френският посланик в Кабул Давид Мартинон призова афганистанците да напуснат района на летището, предупреждавайки за заплаха от нова експлозия.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес