Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полицията в Малайзия ще разпитва карикатурист

28 април 2021, 14:12 часа • 1878 прочитания

Изтъкнат малайзийски карикатурист заяви в сряда, че е изправен пред полицейска разследване за сатирична рисунка, която се подиграва на висш служител, само дни след арестуването на друг художник, съобщава АФП.

Те са най-новите правителствени критици, подложени на разследване след като завладяна от скандали партия се завърна на власт миналата година. Вероятно разследването оправдава опасенията от разширяване на репресиите срещу несъгласието. Зулкифли Ануар Улхаг - който носи псевдонима Зунар - е разследван заради карикатура, която той нарисува през януари във връзка с решение на щата Кедах да отмени празник за отбелязване на индуистки фестивал.

Творбата показва как най-големият политик на щата, мюсюлманин, използва сатър за месо, за да разбие маса, където седят хора от различни раси.

Длъжностни лица бяха защитили отмяната на празника заради пандемията от коронавирус.

Расата и религията в Малайзия - която е с мнозинство от мюсюлмани, но е и дом на значителни индуистки и други религиозни и етнически малцинства - често са чувствителни теми. Зунар каза пред Франс прес, че е бил призован за полицейски разпит в неделя в Кедах и е обвинен, че се опитва да подбуди други да извършват престъпления и неправилно използване на интернет.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес