Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подарил ли е Милорад Додик крадена икона на Сергей Лавров?

23 декември 2020, 13:01 часа • 2737 прочитания

Иконата, подарена от босненско-сръбския лидер Милорад Додик на руския външен министър Сергей Лавров, не е открадната, съобщиха от кабинета на Додик. Новината дойде на фона на продължаващо разследване дали е била внесена незаконно от Украйна. Това пише Reuters, цитирана от БГНЕС.

В понеделник украинското министерство на културата излезе с изявление, в което се казва, че според анализите, иконата на „Свети Николай“ принадлежи на украинската държава.

По време на посещението на Лавров в Босна миналата седмица Додик - сръбският председател на тристранното председателства на страната, подари на Лавров икона, описана от близки до него медии като 300-годишен артефакт с произход от Източна Украйна, където проруски сепаратисти се бият с войските на Киев.

Украинското посолство в Сараево незабавно поиска от босненските власти информация за това как иконата е стигнала до Босна. Държавните прокурори заявиха, че ще разследват обстоятелствата, свързани с иконата.

Руското външно министерство заяви, че иконата ще бъде върната на Додик "за по-нататъшно изясняване на нейната история чрез Интерпол". Засега не е известно дали Русия вече го е направила.

Изявлението от кабинета на Додик е първата му реакция след избухването на скандала. В него се казва, че иконата е изработена за ползване в домашни условия, не е открадната и се критикуват медиите, че са описали погрешно иконата като част от културното наследство и националната съкровищница.

Министерството на културата на Украйна заяви, че анализ на снимката на иконата, публикувана в медиите, показва, че тя принадлежи на Украйна. От Киев подчертават, че се събират факти и разчита "на правилни стъпки от босненска страна".

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес