Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Планът за мир на Китай и Бразилия: Битката между Зеленски и Путин е за Глобалния юг

27 август 2024, 14:39 часа • 3506 прочитания

Китай призова повече държави да подкрепят мирния план на Пекин за Украйна, след като страната проведе кръг от дипломатически преговори с Индонезия, Бразилия и Южна Африка.

Още: Китай към Русия след срещата за мир: Безпристрастни сме към войната в Украйна

Пратеникът Ли Хуей, който е специален представител на китайското правителство по евразийските въпроси и по-рано през годината беше на "мисия" в Европа, нарече трите държави представители на Глобалния юг и „важни сили в насърчаването на световния мир“, които споделят сходни позиции с Китай.

„Те поддържат комуникация както с Русия, така и с Украйна, и остават ангажирани с политическото уреждане на кризата чрез диалог и преговори“, заяви Ли, цитиран от The Washington Post.

Мирният план на Китай и Бразилия

По-рано тази година Китай и Бразилия представиха съвместен мирен план, който призовава за мирна конференция с участието на Украйна и Русия и за "неразширяване на бойното поле".

От плана, публикуван в сайта на бразилското правителство, става ясно, че двете държави са постигнали разбирателство по 6 точки:

  1. Двете държави призовават всички заинтересовани страни да спазват три принципа за деескалация на ситуацията, а именно: да не се разширява бойното поле, да не се ескалират сраженията и да няма провокации от никоя страна.
  2. Двете страни считат, че диалогът и преговорите са единственото жизнеспособно решение на кризата в Украйна. Всички страни следва да създадат условия за възобновяване на прекия диалог и да настояват за деескалация на ситуацията до осъществяването на цялостно прекратяване на огъня. Китай и Бразилия подкрепят провеждането на международна мирна конференция в подходящо време, призната както от Русия, така и от Украйна, с равнопоставено участие на всички страни, както и с честно обсъждане на всички мирни планове.
  3. Необходими са усилия за увеличаване на хуманитарната помощ за съответните региони и за предотвратяване на хуманитарна криза в по-голям мащаб. Трябва да се избягват нападения срещу цивилни лица или граждански обекти, а цивилните лица, включително жени и деца, и военнопленниците трябва да бъдат защитени. Двете държави подкрепят размяната на военнопленници между страните в конфликта.
  4. Трябва да се противодейства на използването на оръжия за масово унищожение, особено на ядрени оръжия и химически и биологични оръжия. Трябва да се положат всички възможни усилия за предотвратяване на разпространението на ядрени оръжия и за избягване на ядрена криза.
  5. Трябва да се противодейства на нападенията срещу ядрени електроцентрали и други мирни ядрени съоръжения. Всички страни трябва да спазват международното право, включително Конвенцията за ядрена безопасност, и решително да предотвратяват предизвикани от човека ядрени аварии.
  6. Трябва да се противодейства на разделянето на света на изолирани политически или икономически групи. Двете страни призовават да се положат усилия за засилване на международното сътрудничество в областта на енергетиката, валутата, финансите, търговията, продоволствената сигурност и сигурността на критичната инфраструктура, включително петролопроводите и газопроводите, подводните оптични кабели, електрическите и енергийните съоръжения и оптичните мрежи, така че да се защити стабилността на световните промишлени вериги и веригите за доставки.

"Двете страни приветстват членовете на международната общност да подкрепят и одобрят гореспоменатите общи договорености и съвместно да играят конструктивна роля за деескалация на ситуацията и насърчаване на мирните преговори", завършва планът.

Снимка: Kremlin.ru

По-ранният план на Китай - всичко, което Путин иска

През февруари 2023 г. пък Пекин представи мирен план с 12 точки, който обаче не устройваше по никакъв начин Киев - в него не се посочваше нищо за изтегляне на руските военни от незаконно окупираните украински земи: Китайският мирен план: Незабавно прекратяване на огъня, но Русия запазва завзетото.

Пекин и Москва отсъстваха от срещата на върха за мир, организирана в Швейцария през юни 2024 г. Русия не беше поканена, но така или иначе обяви, че не би участвала. Китай избра да не се включи. Първоначално украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Пекин е оказал натиск върху други държави да не участват в мирната среща на върха, но оттогава насам Украйна призна ролята на Китай в мирния процес - предвид близките му отношения с Русия. Пример за това е, че през юли украинският външен министър Дмитро Кулеба направи посещение в страната - първото от началото на войната: Кулеба: Китай е „непоколебимо“ ангажиран с териториалната цялост на Украйна.

Планът на Зеленски

Както Китай сега опитва да привлече страните от Глобалния юг към своята инициатива за мир, така и Володимир Зеленски говори за същото - той дори обяви, че би било ключово следващата мирна конференция да се проведе в държава от тази група. Русия има доста силно влияние там заради БРИКС и в същото време запазва солидни икономически връзки с Китай. Западът отдавна обвинява Пекин в предоставяне на смъртоносна помощ за режима на диктатора Владимир Путин - нещо, което китайските власти отричат.

Междувременно украинският президент повтаря как до края на тази година ще бъде изготвен план за мир във войната. Той посочи, че Украйна ще разработи подробни планове за всяка точка от Формулата за мир и те ще бъдат на разположение на всички партньори. И заяви - Киев е избрал пътя на дипломацията и трябва по-голямата част от света да подкрепи този план. Думите му дойдоха в края на юни - повече от месец преди украинските сили да предприемат изненадващата трансгранична офанзива в Курска област. Целта на Украйна в случая е да се сдобие с по-силна позиция на масата на преговорите с режима на Путин, защото той не отстъпва: Путин: Преговори ще има само когато не остане и един украински войник в ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсонска област (ВИДЕО).

Днес, 27 август, началникът на кабинета на украинския президент Андрий Ермак също говори на тема бъдещата конференция за мир. Той каза, че до няколко месеца процесът ще приключи със съвместен план за прилагане на Формулата за мир на Зеленски. "Това е първостепенното условие за организиране на втора среща на върха за мир", каза той. "Имаме и проявен интерес от няколко държави, които са готови да бъдат домакини на тази среща", допълни Ермак.

На пресконференция днес самият Зеленски каза, че ще представи на САЩ "план за победа" през септември. Той допълни, че се ангажира да възвърне украинските територии без компромиси в преговорите.

Безпристрастен ли е наистина Китай?

Ли Хуей отбеляза нахлуването в Курска област и разкритикува западната подкрепа за Украйна. „Всички страни са обезпокоени, че Западът продължава да облекчава условията за Украйна да нанася удари по руската територия с помощни оръжия. А последните събития на бойното поле потвърдиха този вид притеснения", смята той, макар САЩ и други съюзници да поддържат ограниченията си относно използването от страна на Украйна на далекобойни оръжия: За одобрение за ATACMS: Украйна ще представи списък с руски цели на САЩ.

Всичко това повдига въпроса доколко безпристрастен е Пекин във вземането на решения за мирно разрешаване на войната.

САЩ и НАТО нарекоха Китай поддръжник на Русия във войната. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Пекин предоставя оборудване, микроелектроника и инструменти, които „дават възможност на Русия да създава ракети, да създава бомби, да създава самолети, да създава оръжията, които използва, за да атакува Украйна“. Едва миналата седмица САЩ разшириха санкциите, за да обхванат повече китайски фирми, които търгуват с Русия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес