Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"План Б" за мир в Украйна: Китай с фин бойкот на срещата в Швейцария

13 юни 2024, 17:00 часа • 7251 прочитания

Китай, който пропуска срещата на върха на 15-16 юни в Швейцария, посветена на мирния план за Украйна, лобира за свой алтернативен проект.

Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на 10-има дипломати. Един от тях нарече кампанията на Пекин "фин бойкот" на световната среща в Швейцария.

Още: "Да изведем от тъмнината истинския мир": Аплодисменти за Зеленски в Германия (ВИДЕО)

Форумът за мир в Швейцария

Около 90 държави и международни организации са потвърдили участие в срещата на върха тази събота и неделя в Люцерн, която ще се стреми да подкрепи формулата за мир на украинския лидер Володимир Зеленски, включително пълното изтегляне на руските войски от Украйна.

Москва, която Швейцария опита да покани по всякакви канали, но каза, че поканата е била отхвърлена - Русия така или иначе, отказваше участие, отхвърли срещата като безсмислена. Китай, който има тесни връзки с Русия, заяви, че няма да участва в конференцията, тъй като тя не отговаря на изискванията на Пекин за равно участие на воюващите страни. Китайски представители даже споделяха през последните седмици, че и в бъдеще ще действат така.

След като Китай заяви, че няма да участва в срещата на върха в Швейцария, Зеленски обвини страната, че помага на Москва да подкопае срещата - обвинение, което китайското външно министерство отхвърли.

Още: Зеленски от Сингапур: Китай саботира срещата за мир в Швейцария (ВИДЕО)

Украйна, САЩ и други западни правителства усилено лобираха за участието на Китай в разговорите, тъй като се стремят към легитимност на срещата на върха и към постигане на широк консенсус по пътната карта за бъдещия мирен процес.

Плановете на Китай

В разговорите си с развиващите се страни Китай не е критикувал открито срещата на върха в Швейцария и не е поискал директно от страните да се въздържат, заявиха пред "Ройтерс" базирани в Пекин дипломати. Един от тях споделя, че Китай е казал пред тези страни, че срещата ще удължи войната. Информация от други двама дипломати гласи следното - Пекин е заявил пред западните държави, че много развиващи се страни се присъединяват към неговите собствени възгледи за конференцията.

Още: Ценни минерали за трилиони в Украйна: Американски сенатор иска да не ги вземат Путин и Китай (ВИДЕО)

Министерството на външните работи на Китай не е коментирало тази тема. Миналата седмица говорителят на министерството Мао Нин единствено заяви: "Китай искрено се надява, че мирната конференция няма да се превърне в платформа, използвана за създаване на блокова конфронтация. Неучастието в нея не означава, че не подкрепяме мира".

С наближаването на срещата на върха Китай е засилил информационните си дейности чрез срещи с чуждестранни високопоставени гости, телефонни обаждания и съобщения до чуждестранните мисии в китайската платформа WeChat, заявиха дипломати.

Специалният пратеник на Пекин по евразийските въпроси Ли Хуей миналия месец посети Турция, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства и се срещна с официални представители на развиващите се страни в техните посолства в Пекин.

Още: Форумът за мир в Украйна: Изтече план за включване на Русия в бъдещи преговори

Снимка: Володимир Зеленски, president.gov.ua

Конкретните стъпки, които предлага Пекин

Докато обясняваше защо няма да участва в срещата на върха, Китай се опитваше да привлече развиващите се страни да се присъединят към мирния план, който Пекин публикува заедно с Бразилия миналия месец.

Става дума за следното - двете държави смятат, че за да се деескалира конфликтът, е необходимо да се спазват принципите на неразширяване на бойното поле и предотвратяване на ескалация на военните действия от която и да е от воюващите страни. Бразилия и Китай обявиха, че ще признават мирни преговори само с участието на Русия.

Предложението призовава за международна мирна конференция, "проведена в подходящо време, призната от Русия и Украйна, с равностойно участие на всички страни, както и с честно обсъждане на всички мирни планове".

Руският външен министър Сергей Лавров предложи Китай да организира такава конференция. Путин също изрази подкрепа за китайския план за мирно уреждане.

Още: Предайте се на Путин: Скрити западни послания към Украйна

45 държави са изразили подкрепа за предложението, като десетки или се присъединяват към него, или "сериозно го обмислят", заяви миналата седмица китайският външен министър Уан И.

"Ройтерс" обаче не успява да установи по независим път какво е било въздействието на лобирането от страна на Китай. Но е ясно, че броят на регистрираните участници в срещата на върха в Люцерн е намалял спрямо 107-те, които според офиса на Зеленски бяха потвърдени в началото на юни.

В Азия участието си са потвърдили съюзниците на САЩ Филипините и Япония, както и Тайланд, Сингапур и Източен Тимор. Малайзия заяви, че ще се въздържи, както и Камбоджа, която има тесни икономически връзки с Китай. Председателят на Сената на Камбоджа Хун Сен отрече да е бил притискан от Пекин да избегне конференцията. Индонезия ще изпрати своя посланик в Берн. Виетнам не е изразил ясно позицията си.

Още: Зеленски: Мирно споразумение с Путин би било капан. Той не е луд, а опасен

Припомняме, че точно година след началото на пълномащабната война на Путин в Украйна - на 24 февруари 2023 г. - Китай предложи план за мир в 12 точки. Той обаче зачиташе само интересите на руснаците, защото никъде не се споменаваше нищо за изтегляне на окупационните сили от суверенните украински земи.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес