Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Перес: България е истински приятел на Израел

22 октомври 2012, 13:56 часа • 10034 прочитания

"България е истински приятел на Израел", обяви на страницата си във Фейсбук президентът Шимон Перес след срещата с българския си колега Росен Плевнелиев.

"България е приятел, който работи за спасението на евреите в Европа преди 70 години и застана зад Израел след терористичното нападение в Бургас през юли", заяви държавният глава.

"Визитата на българския президент в Йерусалим, срещите между наши министри и засилващото се стратегическо сътрудничество в областта на външната политика и сигурността са най-добрият отговор на тероризма и екстремизма в Близкия изток. Докато гледам Балканите, черпя кураж, че както те преминаха през положителна промяна, така и всички ние ще можем да работим за по-добро бъдеще на Близкия изток", посочи още Перес.

"Положението в Близкия изток изглежда невъзможно. Като гледам какво се случва в Сирия - кръвта, която се пролива, диктаторът, който унищожава своите деца, това е нетърпимо. Виждам Иран - не толкова самите иранци, те са добър народ, но техните аятоласи с тази лудост да завладеят Близкия изток, да имат ядрено оръжие, да завладеят всичко. Много хора са отчаяни, а на Близкия изток се гледа като на политически проблем, а не като нова надежда. След това, което се случи в България, на Балканите, не трябва да се отчайваме", заяви Перес, посрещайки Росен Плевнелиев в Президентския дворец в Ерусалим.

Росен Плевнелиев покани израелския си колега Шимон Перес в България за честванията на 70-годишнината от спасяването на българските евреи, подчертавайки, че страната ни иска да е партньор на Израел в индустриите на бъдещето.

"Позволете ми да споделя с вас нашата голяма надежда и желание да бъдете наш много специален гост на 10 март 2013 година, когато ние ще честваме 70-годишнината от спасяването на всички 48 398 евреи с българско гражданство от лагерите на смъртта", заяви Плевнелиев.  Той се обърна към Перес, че за българите ще бъде чест да го посрещнат в София в този специален момент.
 
Израелският президент благодари за поканата. Той изрази и удовлетворение от грижите на Балгария към пострадалите и жертвите от атентата в Бургас.

Редактор: Десислава Ушатова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес