Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пентагонът започна разследване на бомбардировката срещу болница в Кундуз

04 октомври 2015, 10:15 часа • 4734 прочитания

Пентагонът започна разследване на инцидента с въздушна атака, при която в афганистанския гр. Кундуз беше ударена управлявана от Лекари без граници болница и в резултат на това са убити 19 души, информира БГНЕС. От американската армия заявиха, че ударът бил насочен срещу талибани и при нанасянето му може да се е стигнало до „съпътстващи жертви“.

По този случай президентът Барак Обама изрази дълбоките си съболезнования и каза, че очаква пълна оценка на фактите и след това ще бъде направено крайна оценка на случилото се. При бомбардировката загинаха 12 души от лекари без граници и седем пациенти.

ООН определи трагичните въздушни удари като „непростими и дори престъпни“, а генералният секретар на световната организация Бан Ки Мун призова към задълбочено и безпристрастно разследване.

Болницата, управлявана от благотворителната организация Лекари без граници, беше подложена на тежки бомбардировки около 02.00 часа в събота, които продължиха поне час. Освен убитите има и множество ранени. Президентът на Лекари без граници определи случилото се като „отвратително и грубо нарушение на международното хуманитарно право“.

Полк. Браян Трайбъс , говорител на американските сили в Афганистан, каза в събота, че американски сили са извършили въздушен удар в Кундуз срещу лица, застрашаващи американски бойци. И допълни, че при удара може да се е стигнало до съпътстващи щети, нанесени на намиращата се наблизо болница.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес