Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пентагонът опроверга задържането на лидер на ИД в Ирак

28 декември 2015, 15:57 часа • 3356 прочитания

Представител на Пентагона опроверга съобщенията за задържането на Абу Омар аш Шишани (истинско име Тархан Батирашвили) – един от лидерите на Ислямска държава в Ирак, съобщава РИА Новости.

Представителят на Пентагона заявил пред руската новинарска агенция, че информацията на външното министерство на Ирак за задържането на терориста не съответства на истината.

Публикации за задържането на Батирашвили се появиха по-рано в арабската преса.

Батирашвили, който е роден в Грузия и е участвал във въоръжения конфликт в Южна Осетия, оглавявал в Близкия изток групировката "Джейш-ал-Мухаджирин уал-Ансар", след това преминал към "Ислямска държава".

Според Държавния департамент Батирашвили е ръководил затвора на ИД, където били държани чуждите заложници, участвал в работата на финансовото подразделение на ИД и управлявал операции на терористичната организация в една от областите на Сирия.

През 2013 година го назначили за командир на силите на ИД в Северна Сирия – в провинциите Халеб, Рака, Латакия и Идлиб. Според някои данни той бил убит през ноември 2014 година, а ръководството на неговия отряд преминало в ръцете на друг човек.

Държавният департамент на САЩ е обявил награда от 5 милиона долара за информация, която може да помогне в залавянето на Батирашвили.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес