Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пекин: Теорията за лабораторно създаден коронавирус е лъжа

04 януари 2021, 14:39 часа • 1316 прочитания

Теорията, че причина за пандемията от коронавирус е станало пускането на SARS-COV-2 от лабораторията в град Ухан, е лъжа. Това заяви говорителят на Външно министерство Хуа Чунин, цитиран от ТАСС.

„Всички знаят за така наречената теория за изпускане на вируса от лабораторията в град Ухан, където е бил изкуствено създаден. Почти всички световни учени и експерти в областта на контрола на заболяванията, включително американски специалисти в тази област, я разкритикуваха”, подчерта дипломатът.

Версията за изпускането на вируса беше лансирана от Матю Потинджър – заместник-съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмт.

Говорителят на Китайското външно министерство обърна внимание върху факта, че американски медии също са посещавали Института по вирусология в Ухан, където са били надлежно информирани за ситуацията.

„Господин Потинджър, който е високопоставен служител в правителството на Съединените щати, продължава да повтаря тази лъжа и клевета. Надявам се, че американската страна ще внесе яснота дали това изказване е негово лично мнение или официална позиция на САЩ”, каза още дипломатът.

БГНЕС припомня, че миналата седмица The Daily Mail публикува изявление на Потинджър, в което той се позовава на разузнавателна информация относно вероятната причина за изпускането на SARS-COV-2 от лаборатория в Ухан.

През май Доналд Тръмп допусна вероятността новият коронавирус да е „напуснал” Института по вирусология в Ухан заради некомпетентност на персонала. Тогава говорителят на Министерството на външните работи на Китай Хуа Чунин заяви, че предположението не съответства на действителността. 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес