Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пекин: Държавите от Азиатско-тихоокеанския регион са против разширяването на НАТО

05 юни 2023, 13:17 часа • 2441 прочитания

Повечето страни от Азиатско-тихоокеанския регион са против блоковата конфронтация и разширяването на НАТО в региона, заяви говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин, предаде Синхуа.

По повод изявленията на представители на Индонезия, Сингапур и няколко други държави, че не желаят да станат свидетели на нова Студена война и не искат да бъдат принудени да избират между Китай и САЩ, Уенбин заяви, че "позицията на повечето страни от региона е много ясна: те се противопоставят на сливането на различни военни блокове в региона, не приветстват разширяването на НАТО в Азия и не приемат пренасянето на блоковата конфронтация в Азия."

Ван Уенбин изтъкна, че държавите от региона "няма да допуснат студена или гореща война".

Той добави, че Азия е "регионът с най-голям потенциал за растеж и развитие в света". Според него континентът трябва да бъде голяма арена за взаимноизгодно сътрудничество и не бива да се разделя на "затворени и изключителни малки" блокове.

"Някои държави казват, че са свободни и отворени, за да поддържат мира и просперитета в региона, но в действителност те постоянно отцепват различни военни съюзи и се опитват да вкарат НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион", каза Уан Уенбин.

ОЩЕ: Алиансът AUKUS: Появи ли се „Индо-Тихоокеанската НАТО“?

Представители на Индонезия, Сингапур и няколко други държави изразиха нежеланието си да видят нова Студена война на международната конференция за сигурност "Диалогът Шангри Ла", която се проведе от 2 до 4 юни в Сингапур. Там китайският министър на отбраната Ли Шанфу представи новата инициатива на Китай в областта на сигурността. В речта си на форума той отбеляза, че създаването на военни съюзи от типа на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион ще доведе до поредица от конфликти.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес